Az „Almási sajt” egy új, általunk kifejlesztett kizárólag Magyaralmáson kézműves módszerekkel előállított, garantált minőségű, hagyományosan érlelt félkemény sajt. Az „Almási sajt”-tal nem titkoltan egy olyan, állandó minőségű, magas beltartalmi értékekkel rendelkező sajtot szeretnénk a sajtot kedvelőknek adni, amely érzékszervi jellemzői és tulajdonságai alapján a gasztronómia bármely területén jól használható és kielégíti a hazai igényes sajtfogyasztók sajttal szembeni elvárásait. A sajt gyártásához olyan általunk célszerűen válogatott mikrobiológiai szintenyészeteket használunk, amelyek a gondos munkának és a hagyományos – fólia nélküli – érlelésnek köszönhetően biztosítják a sajt összetéveszthetetlen jellegzetes illatát és ízét, valamint a jól vágható és reszelhető állományát. Az „Almási sajt” 1,5-1,7 kg tömegű, sötét szalmasárga színű, korong alakú, az alap- és fedőlapján, valamint a palástján enyhén kidomborodó sajt. A sajt egyik jellegzetessége, a minőségét befolyásoló sajtkéreg határozott, rugalmas, száraz vagy kissé zsíros tapintású, 1-3 mm vastag, bevonatos, a sajt metszéslapját vizsgálva a sajttésztához viszonyítva szárazabbnak és sötétebbnek látszó. A sajttészta egyenletesen sárga színű, a szép röglyukas szerkezetének megfelelően a metszéslapon egyenletes eloszlásban számtalan szabálytalan alakú, jellemzően 2-5 mm átmérőjű, fényes röglyuk látható. A sajt jól vágható, rugalmas, szájban elomló. A sajt illata a hagyományos módon érlelt sajtokra jellemzően jellegzetesen sajtos, aromás, idegen szagtól mentes. Íze egyedi, jellegzetesen sajtos, zamatos, telt, édeskés, enyhén sós, idegen íztől mentes. A sajt fogyasztását a nap bármely szakában ajánljuk. Jól illik a magyar gasztronómiába, használható önállóan, magyaros ételekhez, magyaros ételekbe, süteményekbe, rántva, töltött húsokba, vegetáriánus ételekhez.
|